Ostri
Ponad rok temu w jednym z gruzińskich
miast, zupełnie wygłodniali postanowiliśmy wejść do pierwszego, lepszego baru i
zapełnić nasze puste żołądki.
Fakt, że w środku siedzialo kilku wznoszących
toast cha-chą Gruzinów przekonał nas, że trafiliśmy w dobre miejsce.
Niewiele myśląc postanowiliśmy zamówić
kilka potraw zdając się zupełnie na łaskę (i nie łaskę) pani, która zdawała się
być właścicielką tego zacnego przybytku.
I tak oto trafiliśmy na Ostri - zupę
gulaszową na bazie sosu pomidorowego.
Zapraszamy!
Składniki:
800 gram
chudej wołowiny
3 cebule
100 gram
masła
4 pomidory
4 ząbki
czosnku
1 łyżka
koncentratu pomidorowego
Łyżka ostrej
papryki
Mała łyżeczka
suszonej kolendry
Liść laurowy
Garść swieżej
pietruszki
Przygotowanie:
1. Wołowinę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka razem z dwoma liśćmi laurowymi. Dodajemy 200 ml wody, przykrywamy i dusimy ok 2 godzin od czasu do czasu mieszając;
2. Powstały w czasie gotowania sos, odlewamy i odstawiamy na później. Jeszcze nam się przyda;
3. Dodajemy 100 gram masła i trochę soli do smaku;
4. Cebulę kroimy w kostkę (albo blendujemy - wedle uznania) i wrzucamy do garnka. Gotujemy na słabym ogniu przez ok 8 minut;
5. Obieramy pomidory ze skóry, kroimy i dodajemy je do naszych składników. Gotujemy około 5 minut;
6. Następnie dodajemy 'zmiażdżony' czosnek, łyżeczkę suszonej kolendry i łyżkę koncentratu pomidorowego a także łyżkę ostrej papryki;
7. Dodajemy sos i gotujemy przez kolejne 5 minut.
M.
3 comments:
Wyglada tak, ze mniaaam 😋😋
Przepis z georgianrecipes.net
Nie było by źle napisać o tym, pożyczając czyjąś pracę
Nigdy nie byłam na wspomnianej wyżej stronie a takie zarzuty traktuję bardzo poważnie. Dopóki więc nie ma dowodów, prosze sobie oszczędzić takich komentarzy.
Post a Comment