Z Wysp gotuje: Gruzińskie Ostri.

Ostri

Ponad rok temu w jednym z gruzińskich miast, zupełnie wygłodniali postanowiliśmy wejść do pierwszego, lepszego baru i zapełnić nasze puste żołądki.
Fakt, że w środku siedzialo kilku wznoszących toast cha-chą Gruzinów przekonał nas, że trafiliśmy w dobre miejsce.
Niewiele myśląc postanowiliśmy zamówić kilka potraw zdając się zupełnie na łaskę (i nie łaskę) pani, która zdawała się być właścicielką tego zacnego przybytku.

I tak oto trafiliśmy na Ostri - zupę gulaszową na bazie sosu pomidorowego.

Zapraszamy!


                                                                  Składniki:

800 gram chudej wołowiny
3 cebule
100 gram masła
4 pomidory
4 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Łyżka ostrej papryki
Mała łyżeczka suszonej kolendry
Liść laurowy
Garść swieżej pietruszki



Przygotowanie:




1. Wołowinę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka razem z dwoma liśćmi laurowymi. Dodajemy 200 ml wody, przykrywamy i dusimy ok 2 godzin od czasu do czasu mieszając;

2.  Powstały w czasie gotowania sos, odlewamy i odstawiamy na później. Jeszcze nam się przyda;
3.  Dodajemy 100 gram masła i trochę soli do smaku;
4. Cebulę kroimy w kostkę (albo blendujemy - wedle uznania) i wrzucamy do garnka. Gotujemy na słabym ogniu przez ok 8 minut;
5. Obieramy pomidory ze skóry, kroimy i dodajemy je do naszych składników. Gotujemy około 5 minut;
6. Następnie dodajemy 'zmiażdżony' czosnek, łyżeczkę suszonej kolendry i łyżkę koncentratu pomidorowego a także łyżkę ostrej papryki;
7. Dodajemy sos i gotujemy przez kolejne 5 minut.
8. Na sam koniec, kroimy świeżą pietruszkę i dodajemy do garnka.

Oto efekt:





Gaamot!

M.

1 comment:

Pani Dżi said...

Wyglada tak, ze mniaaam 😋😋