Leczo
Według Wikipedii, leczo to potrawa węgierska znana również w innych krajach europejskich. Według mojej koleżanki Węgierki, powinnam dodawać do niej jajko, a bez jajka to czysta profanacja! Natomiast moi przyjaciele Hindusi natychmiast zaadoptowali leczo jako swoje i dumnie nazywają je: 'sausage curry.' Kłócić się z nikim nie zamierzam. Powiem tylko, ze ślinka cieknie, bez względu na to skąd jesteś!
Zapraszam!
Składniki:
500 gram kiełbasy
Papryka (1 żółta, 1 czerwona, 2 zielone)
4 ząbki czosnku
2 pomidory
0,5 l bulionu
Makaron
4 ząbki czosnku
2 pomidory
0,5 l bulionu
Makaron
2 łyżki ketchupu
Pieprz
Papryka ostra
Pieprz
Papryka ostra
Papryka łagodna
Przygotowanie:
1. Do garnka wrzucamy pokrojoną na plastry kiełbasę. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy okolo 20 minut.
2. Następnie dodajemy paprykę,pomidory i dwie łyżki ketchupu.
3. Całość zalewamy 0,5l bulionu.
4. Dodajemy paprykę słodką i ostrą, pieprz, sól.
5. Podajemy z makaronem, ryżem lub plackami ziemniaczanymi.
2. Następnie dodajemy paprykę,pomidory i dwie łyżki ketchupu.
3. Całość zalewamy 0,5l bulionu.
4. Dodajemy paprykę słodką i ostrą, pieprz, sól.
5. Podajemy z makaronem, ryżem lub plackami ziemniaczanymi.
No comments:
Post a Comment