Ktoś powiedział, że będąc w Rzymie, nie można sie nie skusić na buszowanie po targu na Piazza Campo de' Fiori. Dla mnie targi są ucztą zapachów i smaków. Mogę się po nich włóczyć bez celu bez konieczności kupna czegokolwiek.
W tej bezcelowej wędrówce wypatrzyłam jednak ciekawe zjawisko. Wśród różnokolorowych i różnokształtnych makaronów, mój wzrok przykuł makaron koloru... czarnego.
Zaskoczona byłam, muszę przyznać.
Może zbyt mało świata widziałam? :)
Nic to!
Postanowiłam ową nowość zakupić i czym prędzej przyrządzić, bo jak sie okazuje, cztery dni na makaronie we Włoszech zobowiązują.
Zapraszam!
Składniki:
250g czarnego makaronu
Kilka suszonych pomidorów
250g krewetek
100g kalmarów
Łyżeczka pasty z pomidorów z pistacjami
Sos pomidorowy
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzewamy masło
2. Wrzucamy krewetki i kalmary i smażymy ok 5 minut
3. Dodajemy suszone pomidory mieszając
4. Po okolo 7 minutach dodajemy sos pomidorowy
5. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
6. W międzyczasie gotujemy makaron (10 minut)
Kiedy makaron jest już gotowy, dodajemy łyżeczkę pasty z pomidorów i pistacji.
*Czarny makaron zawdzięcza swój kolor atramentowi z kałamarnicy.
Smacznego!M.
No comments:
Post a Comment