Z Wysp gotuje: Rosołek. Tajski. Dla prawdziwych macho.

Tajski rosołek

Jest dla mnie niezwyklym antidotum na dolegliwości wszelakie. Ostrość jest do opanowania na każdym etapie gotowania. Skladniki można zamieniać  i zupełnie tak, jak nasz tradycyjny, polski rosół, tak i ten nigdy nie smakuje tak samo. Ale zawsze jest pyszny!

Zapraszamy!


                                                                  Składniki:

500 gram surowych krewetek
2 puszki mleka kokosowego
Pasta curry
1 opakowanie makaronu ryżowego (300g)
Tacka młodej kukurydzy (175g)
Imbir
Papryczki chili (według uznania)
Kiełki fasoli
Marchew
Zielona fasola
Garść swieżej pietruszki



Przygotowanie:




1. Do garnka wrzucamy słoiczek pasty curry, wlewamy mleko kokosowe i gotujemy około 5 minut.
2. Następnie dodajemy surowe krewetki i gotujemy do momentu aż zmienią kolor na różowy.
3. Do osobnego (dużego garnka) wlewamy oliwę z oliwek a następnie dodajemy marchew, kukurydzę, zieloną fasolę.
4. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy do nich gorące mleko kokosowe zmieszane z pasta curry.
5. Na końcu dodajemy makaron ryżowy
6. Przy podaniu sypiemy garść (zależnie od preferencji) chili, kiełki fasoli i pietruszkę.







Smacznego!

M.

No comments: